Három hagyományos étel, amelynek Magyarországon saját fesztiválja van
A magyar konyha három klasszikusa annyira népszerű, hogy külön fesztiválok ünneplik őket. Nyári események, téli vásárok és többnapos gasztronómiai rendezvények épültek köréjük, és minden évben hatalmas tömegeket vonzanak.
Egy étel, amit mindenki ismer és mindenki másképp főz
Manapság nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné a lecsót. Bár több balkáni országban is megtalálható ez az egyszerű étel, talán sehol sincs akkora kultúrája, mint Magyarországon. A paprika, a paradicsom és a hagyma találkozásából születő fogás a nyár igazi szimbóluma lett, amelyhez mindenki a saját családi receptjét köti. Szinte lehetetlen két ugyanolyan lecsót találni: van, aki tojással sűríti, más rizzsel, tarhonyával vagy egyszerűen kenyérrel egészíti ki, és persze sokan esküsznek arra, hogy kolbász nélkül nem is igazi.

Hagyományos magyar lecsó friss paprikából és paradicsomból. Kép: Wikimedia Commons
Érdekesség, hogy a lecsót gyakran hasonlítják a francia ratatouille-hoz. A ratatouille és a lecsó abban hasonlítanak, hogy mindkettő alapvetően zöldségalapú étel, de a ratatouille inkább padlizsánnal és cukkínivel készül, lassan párolva, míg a lecsó a paprika–paradicsom párosra épít, és gyakran kerül bele kolbász, tojás vagy rizs is.
A népszerűségét jól mutatja, hogy országszerte számos lecsófesztivált rendeznek. 2025-ben például Erdőkertesen, Zsámbokon, Pasaréten, Szentesen és Szegeden is külön esemény várja a rajongókat. A Szegedi Lecsófesztivál (szeptember 20., Prémium Piac) és a Szentesi Lecsófesztivál egyaránt az ország legnagyobb lecsós rendezvényei közé tartoznak, ahol a főzőversenyek mellett koncertek, kézműves vásárok és családi programok színesítik az eseményt.
Kocsonya egy igazi téli különlegesség
Ha jön tél, akkor vele együtt természetesen jön a házi kocsonya. Ez a hidegen fogyasztott, zselés állagú étel évszázadok óta a magyar konyha része, elsősorban sertéscsülökből, sertéskörömből, bőrből és más húsrészekből készül. Laktató, egyszerű és takarékos – régen a disznóvágások egyik klasszikus fogásaként került az asztalra, amikor minden részt igyekeztek felhasználni az állatból.

Fokhagyma, hagyma, bors és babérlevél adják a kocsonya jellegzetes ízét. Kép: Pixabay.com
A kocsonya eredetileg Franciaországból származik, Magyarországon különösen nagy kultusza alakult ki. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való.
A legismertebb mulatságos történet a kocsonya eredetével kapcsolatban „miskolci béka” legendája:
A legenda szerint a vendégek kocsonyát rendeltek, a vendéglősné pedig lement érte a pincébe. A sötétben nem vette észre, hogy a hűlő kocsonyába egy béka ugrott, és benne is ragadt az ételben. Így került a vendégek elé a furcsa fogás, ami nagy derültséget keltett, és megszülte a mondást: „Pislog, mint béka a miskolci kocsonyában.”
A békás történet annyira ismertté vált, hogy idővel a Miskolci Kocsonyafesztivál gasztronómiai és kultur jelképe lett. A Kocsonyafesztivál a 2000-es évek elején indult, és azóta évről évre egyre nagyobbra nőtt. Ma már nemcsak gasztronómiai eseményről van szó: a belvárost ilyenkor standok, koncertek, felvonulások és vásári forgatag töltik meg, miközben a kocsonya marad a fő attrakció. Az egész országból érkeznek érdeklődők, hogy részesei legyenek ennek a , amely minden évben pezsgést hoz Miskolcra.
Halászlé – magyar klasszikus ünnepi és fesztiválasztalon
A halászlé a magyar konyha egyik legismertebb fogása. A vöröses, erősen paprikás halleves eredetileg a folyóparti halászok mindennapi étele volt, később azonban széles körben elterjedt, ünnepi fogássá vált. Karácsonykor családok ezreinél kerül az asztalra, a nyári eseményeken pedig szintén központi szerepet kap.
<iframe style=”border: none; overflow: hidden;” src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvaroshonlapja%2Fposts%2Fpfbid0J8u488Ko6g9XFKA21c7seF8n1xAEjzc6YoYYFpg5zPqpxmq4jmDg52bBesDziEdzl&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”773″ frameborder=”0″ scrolling=”no” allowfullscreen=”allowfullscreen”></iframe>
https://www.facebook.com/varoshonlapja/posts/-bajai-hal%C3%A1szl%C3%A9f%C5%91z%C5%91-n%C3%A9p%C3%BCnnep%C3%A9ly-2025-j%C3%B6v%C3%BCnk-f%C5%91z%C3%BCnk-%C3%BCnnepl%C3%BCnk-dr-bari-bernadett-p/1266319122160202/
Több változata is van Magyarországon, legismertebb központjai Baja és Szeged. Baján a város főterén rendezett Halfőző Fesztiválon egyszerre több ezer bográcsban készítik a paprikás levet, Szegeden pedig a Tiszai Halfesztivál vált az egyik legnagyobb gasztronómiai eseménnyé. Mindkét rendezvény hatalmas tömegeket vonz, és a halászlé mellett a helyi közösségek, hagyományok ünnepe is.
Akár Baján, akár Szegeden jár az ember, a halászléfesztiválokon átélheti, hogyan válik egy étel valódi közösségi élménnyé.
Ez is érdekelhet:
- Fél áron haraphatunk jövő héten az autentikus nápolyi pizzákból országszerte
- Fine dining találkozik a kortárs művészettel: jubileumát ünnepli a Costes Downtown
- Sok magyar már húst sem engedhet meg magának: borzasztó a helyzetünk az EU-ban
Kiemelt kép: Bajai Halászléfőző Fesztivál 2010 – Youtube / kontraszt